Niğde Ticaret ve Sanayi Odası (NiTSO), 50 ve üzeri işçi çalıştıran firmalarla bir araya gelerek güncel SGK ve İŞKUR destek ve uygulamalarının anlatıldığı bir toplantı gerçekleştirdi. Grand Otelde gerçekleştirilen toplantıya, Niğde Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Şevket Katırcıoğlu, NiTSO Meclis Başkanı Serdar Ecemiş Niğde Ticaret Borsası (NTB) Yönetim Kurulu Başkanı Zafer Uyanık, NTB Meclis Başkanı Haluk Çakmak, Niğde Sosyal Güvenlik Kurumu İl Müdürü Nail Van, Niğde SGK ve Niğde İŞKUR Uzman ve Denetmenleri ve 50 ve üzeri işçi çalıştıran firma yetkilileri katıldı.
Toplantı öncesi açılış konuşması yapan NiTSO Başkanı Şevket Katırcıoğlu; pandemi sürecinde Niğde Ticaret ve Sanayi Odası olarak neler yaptıkları hakkında bilgiler verdi. Katırcıoğlu; Niğde Ticaret ve Sanayi Odası olarak pandemi süreci boyunca, meclis üyelerimiz, komitelerimizle, üyelerimizle sürekli iletişim halinde olduk ve sektörlerimizi takip ettik. İş dünyamızın, bu sıkıntılı süreci mümkün olan en az hasarla atlatabilmesi için alınması gereken tedbirler konusunda Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) ile birlikte mücadele süreçlerine aktif katkı sunduk. Biliyoruz ki bu süreçte iş dünyasına yönelik Odamız ve tüm Odaların önerileri doğrultusunda, TOBB öncülüğünde gerçeklesen girişimlerle alınan tedbirler hususunda, üyelerimizi bilgilendirmek ve iletişimde kalmak çok önemliydi. İş dünyası ile hükümet arasında köprü görevi üstlenerek, sahadaki sıkıntıları, en hızlı şekilde, kamu idarelerine ilettik. Geçmişte gündeme getirdiğimiz konuların büyük bir kısmı hayata geçti, geçmeye de devam ediyor. Vergi ve prim ertelemeleri, indirimleri, kısa çalışma desteği, kredi paketleri, gelir ve kira destekleri çıkması için TOBB aracılığı ile kamu idarelerine ilettik ve bu desteklerin çıkmasında katkı sağladık. Vergi, Bilişim, finansal suçlar, finansal ve sendikal uyuşmazlıklar, kamulaştırma davaları artık ihtisas mahkemelerinde görülecek. İş dünyası olarak yıllardır talep ettiğimiz ihtisas mahkemeleri de hepimize hayırlı uğurlu olsun dedi.
Katırcıoğlu; Pandemi sürecinde üyelerimizin finansmana erişimde yaşadıkları sıkıntılara çözüm sağlamak amacıyla Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) öncülüğünde TOBB Nefes Kredisi Projesini tekrar başlattıklarını belirtti. 2020 yılında Odamız bütçesinden 1 Milyon TL kaynak aktararak 10 Milyon TL lik kredi hacmi oluşturduk bu krediden 132 üyemizi faydalandırdık. 2021 yılında Odamız bütçesinden 3 Milyon TL kaynak aktararak 36 Milyon TL lik kredi hacmi oluşturduk bu krediden 123 üyemizi faydalandırdık. Ülkemizin ve dünyanın yaşadığı bu süreçte Odamız bütçesinden üyelerimize ücretsiz 100 Bin Adet maske dağıtımı gerçekleştirdik. Pandemi Süreci boyunca yüz yüze gerçekleştiremediğimiz üye eğitim ve seminerlerini uzaktan online olarak gerçekleştirdik dedi.
Katırcıoğlu konuşmasının devamında, aşılamayla birlikte normal hayata dönmeye başladık, “Bu vesileyle tekrar vurgulamak istiyorum. Aşılanmayı ihmal etmeyin. Aileniz ve çalışanlarınızı da, aşı sürecini tamamlamaları için teşvik edin. Tekrar kısıtlamaları ve kapanmaları yaşamayalım. Pandemi kısıtlamalarının kalkmasıyla birlikte ekonomide canlanmanın başladığını, sanayinin, pandemi öncesini yakaladığını görmeye başladığını söyleyen Katırcıoğlu; Ülkemizde ve ilimizde ihracatın arttığını görüyoruz. Hizmet sektörleri yeterli desteği alamadığı için henüz tam olarak toparlama sağlanabilmiş değil. Ticaret ve turizm yeni yeni toparlanıyor. Tarım ve hayvancılıkta, yakıt, gübre, yem vb. girdi maliyetlerindeki yüksek artışlar sıkıntıya yol açıyor. Pandemi döneminde gıda, tarım ve hayvancılığın stratejik bir sektör olduğunu gördük “Gıda, tarım ve hayvancılık işini asla ihmal etmeden desteklenmesi için gerekli kamu idarelerine girişimlerimizi sürdüreceğiz. Kamuya iş yapan üyelerimiz için fiyat farkı verilmeli ve tasfiye hakkı tanınmalı zira mevcut piyasa koşulları altında firmalarımızın ayakta kalabilmeleri için bu önlemlere ihtiyacı var bu konu ile ilgilide girişimlerimizi sürdürüyoruz. Sıkıntılarımız henüz bitmedi, “Girdi maliyetlerinde, faizlerde ve döviz kurlarında sıkıntılar sürüyor. Bunları da takip ediyor ve ilgilere yerlere aktarıyoruz.
Diğer bir önemli konuda alın teriyle çalışan emekçilerin desteklenmesi olduğunu belirten Katırcıoğlu; Asgari ücretin enflasyon oranı üzerinde artması gerektiğini düşünüyoruz. Bunu yaparken de işletmelerin sürdürülebilirliği de zarar görmemeli asgari ücrette vergi kaldırılmalı, gelir vergisi dilimleri yükseltilmeli, asgari ücret desteği arttırılmalıdır dedi. Katırcıoğlu; Bu zamana kadar yaşadığımız pek çok sıkıntılı sürecin üstesinden geldik ve yola devam ettik. İnşallah bu sıkıntıları da geride bırakacağız. Türkiye ekonomisi güçlüdür. Günlük piyasa çalkantıları ufkumuzu daraltmasın. Türkiye’ye ve girişimcilerimizin gücüne güvenin. Niğde Ticaret ve Sanayi Odası olarak bugüne kadar olduğu gibi, bundan sonrada, sizlere her türlü desteği verecek, sizlerin sesi olacak ve yanınızda durmaya devam edeceğiz diyerek sözlerini tamamladı. Niğde Sosyal Güvenlik Kurumu İl Müdürü Nail Van toplantı açılışındaki konuşmasına organizasyonu gerçekleştiren NiTSO Başkanı ve yönetimine bilgilendirme organizasyonunu gerçekleştirdikleri için kurumu ve şahsı adına teşekkür ederek uzmanlar tarafından anlatılacak destek ve teşviklerin önemine değindi. Programın devamında İŞKUR Uzmanları İŞKUR’un işverenlere yönelik sağlamış olduğu teşvik ve desteklerinin anlatıldığı bir sunum gerçekleştirdi. Niğde Sosyal Güvenlik Denetmenleri ve Şefleri tarafından da sigorta prim teşvikleri kapsamından sağlanan destekler, bu desteklerden faydalanılabilmesi aranan şartlar başta olmak üzere SGK’ nın sunduğu yeni teşvik, destekler ve güncel SGK uygulamaları hakkında sunumlar gerçekleştirildi ve soru cevap bölümünün ardından program sona erdi.